Valioliiga sarjataulukot: Seikkailu jalkapallon sydämessä

Valioliiga sarjataulukot: Seikkailu jalkapallon sydämessä

Englannin ykkösjalkapallosarja, Valioliiga, tarjoaa jännittävän seikkailun kaikille jalkapallohulluille ympäri maailmaa. Sarjataulukot ovat tärkeä osa tätä seikkailua, heijastaen joukkueiden suorituksia ja luoden kauden mittaan kehittyvän tarinan. Tässä artikkelissa sukellamme Valioliigan kiehtovaan maailmaan, tutustumme mestareihin, selvitämme miten kausi etenee ja esittelemme muutamia Valioliigajoukkueita sekä sarjataulukon tilannetta.

Valioliigan historia ja mestarit

Englannin Valioliiga perustettiin nykymuodossaan vuonna 1992, ja siitä lähtien se on ollut yksi maailman seuratuimmista jalkapallosarjoista. Mestaruus on ollut monien huippujoukkueiden tavoitteena, ja sarjataulukot ovat olleet todistamassa huimia nousuja ja yllättäviä mestareita.

Ennen Valioliigan perustamista Englannin jalkapallon ylin taso oli nimeltään 1. divisioona, jossa mestaruuksista kamppailtiin vuodesta 1888-1992. Valioliiga muodostui, kun 22 silloisessa 1. divisioonassa pelannutta joukkuetta erosi The Football Leaguen alaisuudesta. Syinä tähän oli muun muassa halu saada päätäntävalta erittäin rahakkaista televisiointi- ja sponsorisopimuksista.

Mestareiden Galleria: United, Chelsea, City

Manchester United on hallinnut Valioliigaa useilla mestaruuksilla, luoden kultaisen ajanjakson 1990-luvun lopusta 2000-luvun puoliväliin. Chelsea FC nousi Valioliigan huipulle omistajansa Roman Abramovichin johdolla, voittaen useita mestaruuksia 2000-luvun alussa. Manchester City ja heidän menestyksekäs valmentajansa Pep Guardiola ovat olleet voimakaksikko viime vuosikymmenen aikana, jolloin City onkin voittanut Valioliigan mestaruuden peräti kuusi kertaa.

Valioliiga sarjataulukot: Mestarit kautta aikain

Alla olevasta taulukosta löytyvät kaikki nykymuotoisen Valioliigan mestarit kautta aikain.

ValioliigakausiMestari
1992-1993Manchester United
1993-1994Manchester United
1994-1995Blackburn Rovers
1995-1996Manchester United
1996-1997Manchester United
1997-1998Arsenal
1998-1999Manchester United
1999-2000Manchester United
2000-2001Manchester United
2001-2002Arsenal
2002-2003Manchester United
2003-2004Arsenal
2004-2005Chelsea
2005-2006Chelsea
2006-2007Manchester United
2007-2008Manchester United
2008-2009Manchester United
2009-2010Chelsea
2010-2011Manchester United
2011-2012Manchester City
2012-2013Manchester United
2013-2014Manchester City
2014-2015Chelsea
2015-2016Leicester City
2016-2017Chelsea
2017-2018Manchester City
2018-2019Manchester City
2019-2020Liverpool
2020-2021Manchester City
2021-2022Manchester City
2022-2023Manchester City

Valioliigakausi: draamaa ja jännitystä

Englannin Valioliigan kaudella on mukana 20 joukkuetta, jotka pelaavat toisiaan vastaan kaksinkertaisesti – kertaalleen kotona ja vieraissa. Otteluita siis kertyy kullekin joukkueelle yhteensä 38, joista 19 pelataan omalla kotistadionilla ja 19 vieraissa.

Jokainen voitto tuo joukkueelle kolme pistettä, tasapeli yhden ja tappio nolla pistettä. Sarjataulukot heijastavat näitä pisteitä, ja joukkueet sijoitetaan niiden perusteella paremmuusjärjestykseen. Kausi kestää yleensä elokuusta toukokuuhun, ja jokainen kierros tarjoaa jännittävän näytelmän, joka pitää fanit liimattuna televisioiden ääreen.

Nousijat, putoajat ja Eurooppaan pyrkijät: joukkueiden tavoitteet

Kauden lopussa eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa Valioliigan mestaruuden. Neljä parasta joukkuetta etenevät Mestarien liigan karsintoihin ja viidenneksi ja kuudenneksi tullet joukkueet pääsevät Eurooppa-liigan karsintoihin. Valioliiga sarjataulukko osoittaa myös sen, mitkä joukkueet putoavat liigasta alemmalle sarjatasolle, sillä kolmen vähiten pisteitä kauden aikana keränneen joukkueen kohtalo on pelata seuraava kausi Englannin Mestaruussarjassa. Vastaavasti Mestaruussarjasta nousee kolme joukkuetta Valioliigaan seuraavaksi kaudeksi.

Valioliigassa on aina monia tarinoita kerrallaan. Joukkueet taistelevat sarjan kärkisijoista, Eurooppa-liigan paikoista ja säilymisestä Valioliigassa. Nousijajoukkueet, jotka ovat päässeet Englannin mestaruussarjasta, tuovat oman lisänsä kilpailuun, tavoitellen pysyvyyttä huipulla.

Valioliiga sarjataulukko 2023-2024

Tätä artikkelia laadittaessa (02/2024) Valioliiga sarjataulukko 2023-2024 oli huippujännittävässä tilanteessa. Liigan mestaruudesta näyttäisi olevan muodostumassa huima taisto Liverpoolin, Manchester Cityn sekä Arsenalin kesken. Liverpool oli sarjataulukon kärjessä vain kaksi pistettä edellä sekä Arsenalia että Manchester Cityä, tosin Cityllä oli yksi ottelu vähemmän muita pelattuna.

Sarjataulukon häntäpäässä suurimman pudotusuhan alla vaikuttaisivat puolestaan olevan Burnley ja Sheffield United, joista kumpikin nousi liigaan täksi kaudeksi Mestaruussarjasta. Valioliigan sarjataulukon häntäpäässä majailevat näiden lisäksi esimerkiksi Everton, Luton Town sekä Nottingham Forest.

Valioliigajoukkueet: jokaisella tarinansa

Valioliigassa on joukkueita eri puolilta Englantia, ja jokaisella joukkueella on oma ainutlaatuinen historiansa ja kannattajakuntansa. Monilla joukkueilla löytyy intohimoisia kannattajia myös Suomesta ja monet ovatkin fanittaneet omia suosikkijoukkueitaan jopa kymmeniä vuosia.

Manchester United: punaisen paholaisen voima

Punaiset paholaiset, eli Manchester United on yksi Valioliigan menestyneimmistä ja kansainvälisesti tunnetuimmista joukkueista. ManU on tunnettu punaisista pelipaidoistaan ja kotistadioninsa Old Traffordin kiehtovasta tunnelmasta. United on aina ollut joukkue, joka vaatii vastustajiltaan parasta mahdollista suoriutumista.

ManU on historiansa aikana voittanut Englannin mestaruuden useammin kuin mikään muu joukkue, sillä punaisilta paholaisilta löytyy 20 mestaruutta. Joukkueen edellisestä Valioliigamestaruudesta on kuitenkin vierähtänyt jo pieni tovi, sillä punaiset paholaiset juhlivat liigakauden lopussa mestareina viimeksi kaudella 2012-2013.

Liverpool FC: You’ll Never Walk Alone

Voimakkaasta kannattajakulttuuristaan tunnettu Liverpool FC on varmasti yksi koko Valioliigan tunnetuimmista joukkueista. Anfieldin jalkapallopyhätössä kotiottelunsa pelaava Liverpool on tähän mennessä onnistunut voittamaan nykymuotoisen Valioliigan mestaruuden vain kertaalleen kaudella 2019-2020, mutta liigaa edeltäneen 1. divisioonan mestaruuksia liverpoolilaisilla on peräti 18 kappaletta.

Jürgen Kloppin valmentama Liverpool piti tämän artikkelin kirjoittamisen hetkellä hallussaan kärkipaikkaa Valioliigassa kaudella 2023-2024 ja joukkue tuleekin taistelemaan vahvasti mestaruuden voitosta. Joukkueen vahvat hyökkäykset ja intohimoinen kannattajakunta tekevät Liverpoolista aina vaarallisen vastustajan.

Leicester City: ihmeiden tekijät

Tämän joukkueen tarina on kuin satu. Leicester Cityn uskomaton mestaruuskausi vuonna 2015-2016 on yksi jalkapallohistorian suurimmista yllätyksistä. Tuolla taianomaisella kaudella Claudio Ranierin valmentama joukkue nimittäin voitti koko jalkapallomaailman suureksi yllätykseksi Valioliigan mestaruuden kauden lopuksi.

Joukkueen suureksi harmiksi Leicester Cityn kausi Valioliigassa kaudella 2022-2023 sujui varsin mollivoittoisesti ja City tippuikin kauden lopuksi Valioliigasta hakemaan vauhtia Mestaruussarjasta. Leicesterin kaupunkiin syntyneet tarinat muistuttavat meitä joka tapauksessa siitä, että jalkapallo on täynnä odottamattomia käänteitä.

Manchester City: viime vuosikymmenen kestomenestyjä

”The Blues”, eli Manchester City on noussut viime vuosikymmenellä Valioliigan kestomenestyjäksi ja vakiinnuttanut asemansa Englannin huipulla. Joukkue, jonka taustalla vaikuttaa menestyksekäs valmentaja Pep Guardiola, on voittanut useita Valioliigan mestaruuksia ja tehnyt historiaa vakuuttavilla suorituksillaan kentällä. Viimeisestä kuudesta mestaruudesta sinipaidat ovat napanneet peräti viisi.

Guardiolan tinkimätön pelitapa ja pelaajien huippusuoritukset ovat tehneet Manchester Citystä joukkueen, joka ei vain kilpaile, vaan dominoi Englannin jalkapallokenttiä. Menestyksen taustalla on vahva organisaatio, pelaajien lahjakkuus sekä jatkuva pyrkimys huippu-urheiluun. Manchester City on viime vuosikymmenellä ollut Valioliigan kiistaton kestomenestyjä, ja sen pelaajat ovat jättäneet jälkensä jalkapallohistoriaan. Kaudella 2022-2023 joukkue putsasikin palkintopöydän voitettuaan himoitun triplan, eli Englannin Valioliigan, FA Cupin sekä Mestarien liigan mestaruudet.

Arsenal: Lontoon tykkimiehet tykittävät

Yksi Valioliigan perinteikkäimmistä seuroista, Arsenal on ansainnut vankkumattoman aseman Englannin jalkapallokentillä. Joukkue niitti takavuosina menestystä etenkin ranskalaisen suurvalmentaja Arsène Wengerin pitkän valmennuskauden aikana. Tämän jälkeen Arsenal on voittanut pyttyjä Mikel Artetan johdolla. Tykkimiehet ovatkin sytyttäneet intohimoisen kannattajajoukon sydämet.

Seuran tinkimätön pelitapa ja nuorempien pelaajien nousu huipulle ovat tehneet Arsenalista jatkuvan voittajakandidaatin, joka jättää jälkensä jalkapallohistoriaan. Arsenalin tarina on täynnä huippuhetkiä ja perinnettä, mikä tekee siitä yhden Valioliigan arvostetuimmista joukkueista. Arsenal on viime vuosikymmenillä osoittanut vahvuutensa ja intohimonsa jalkapallon huipulla ja tykkimiehet ovatkin tuttunäky Valioliiga sarjataulukon kärkipaikoilla.

Yhteenveto: Valioliiga sarjataulukot kertovat jalkapallon tarinan

Valioliigan sarjataulukot eivät ole vain numeroita; ne ovat kertomuksia intohimosta, voitoista ja tappioista. Sarjataulukot heijastavat Valioliigan sydäntä ja sielua, ja jokainen ottelukierros tuo mukanaan uuden luvun tähän jalkapallon eeppiseen seikkailuun. Valioliiga sarjataulukot ovat enemmän kuin pelkkiä tilastoja – ne ovat Valioliigan tarinankertojia, ja ne jatkavat tarinaansa, kunnes pilliin puhalletaan viimeisen kerran kauden päätteeksi.

Englannin Valioliiga ei lakkaa yllättämästä, ja liigan tulevaisuus näyttääkin lupaavalta. Uudet pelaajat, valmentajat ja tarinat odottavat kukoistamistaan. Sarjataulukot tulevat olemaan oppaina tässä jalkapallon seikkailussa, ja jokainen kausi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia, draamaa ja huippuhetkiä laajalle jalkapallofanikunnalle.