Sanuli

Sanuli

Sanapeli Wordle nousi ennennäkemättömään suosioon vuonna 2021, kun sinänsä hyvin yksinkertainen peli onnistui voittamaan pelaajat puolelleen kaikkialla maailmassa. Wordle onnistui luonnollisesti koukuttamaan myös suomalaisia pelaajia, mutta haasteena oli kieli – Wordle kun oli täysin englanninkielinen. Noin vuosi myöhemmin syntyikin Wordlen suomenkielinen vastine Sanuli peli, jonka takana on Jaakko Husso.

Tässä artikkelissa käymme läpi Sanulin ideaa ja kerromme, miten pelissä pääsee alkuun. Esittelemme myös joitakin strategioita, joita noudattamalla pelissä saattaa pärjätä hieman paremmin.

Pelin idea

Kuten edeltäjänsä Wordle, niin myös Sanuli perustuu hyvin yksinkertaisen perusideaan. Tavoitteena on arvata sana ja hyödyntää vihjeinä aiempia arvauksia. Sanulissa sanat on poimittu suomalaisesta sivistyssanakirjasta, joten peli toimii myös hyvänä tapana laajentaa omaa sanavarastoa ja oppia uusia sanoja.

Pelikokemusta voi muokata erilaisten asetusten avulla, mutta peruspelissä sanan pituus on viisi kirjainta ja arvauksia on yhteensä kuusi kappaletta. Arvata voi vain oikeita suomenkielisiä sanoja, eli esimerkiksi ”abcde” ei kelpaa arvaukseksi. Mikäli palvelu ei hyväksy omaa arvausta ja kyseessä on kuitenkin omasta mielestä ihan oikea sana, voi tähän oikeusmurhaan hakea korjausta ja ehdottaa kyseisen sanan lisäämistä pelin hyväksyttyjen sanojen joukkoon.

Sanojen salaisuus aukeaa sitä mukaa, kun pelaaja onnistuu arvaamaan kirjaimia oikein. Ensimmäisellä kerralla sanasta ei luonnollisesti ole minkäänlaista tietoa, joten pelaajan kannattaa yleensä arvata tunnettuja, useita mahdollisimman erilaisia kirjaimia sisältäviä sanoja. Arvauksen jälkeen pelaaja saa tiedon, onko oikeassa sanassa hänen arvaamiaan kirjaimia ylipäänsä ja jos on, ovatko kirjaimet oikeilla vai väärillä paikoilla. Tämä auttaa sana-arvoituksen selvittämisessä.

Erilaiset Sanulit

Sanulin taika aukeaa parhaiten testaamalla, joten suosittelemme navigoimaan sivustolle https://sanuli.fi/ ja tutustumaan peliin itse. Minkäänlaista rekisteröitymistä tai erillisen sovelluksen lataamista ei tarvita ja sivu pelittää mainiosti niin mobiilissa kuin suuremmallakin näytöllä.

Sanamäärän ja vaikeustason valitseminen laajentavat pelikokemusta

Perusvalintana peli käynnistyy viisikirjaimisena peruspelinä, jonka vaikeustasona toimii keskimmäinen kolmesta tasosta. Aloittelijan kannattaa kenties kokeilla helpointa tasoa, jolloin onnistumisen kokemuksia on luvassa todennäköisemmin.

Kaikki valinnat tapahtuvat sivun oikeassa yläreunassa sijaitsevan valikon kautta. Pelissä on tarjolla myös vaikea vaikeustaso, joka tarjoilee haastetta heille, jotka ovat valmiita kohtaamaan myös tuntemattomampia, pelaajien palveluun ehdottamia sanoja. Osa sanoista saattaa olla hyvinkin eksoottisia, joten vaikeimman vaikeustason valinnut saattaa kokea pelissä ajoittain suurtakin turhautumista.

Lasten kanssa pelaavien kannattaa huomioida, että peliä voi pelata lasten tai aikuisten versiona, eli niin sanotut rumat sanat voi halutessaan kytkeä päälle tai pois. Tämä valinta tehdään samasta valikosta kuin muutkin pelin valinnat.

Neluli, Sanaketju ja Päivän Sanuli

Sanuli-kokemustaan voi säätää myös erilaisten pelimuotojen kautta. Peruspelin lisäksi valittavissa ovat Neluli, jossa ratkotaan samaan aikaan neljää sanaa sekä Sanaketju, jossa seuraavan sanan ensimmäinen arvaus koostuu aina edellisestä sanasta. Lisäksi pelaaja voi valita pelaavansa Päivän Sanulin, jossa kaikki pelaajat saavat arvattavakseen saman sanan. Päivän Sanuli arvosteluhetkellä oli jukra, joten sanat eivät ole välttämättä aina helpoimmasta päästä.

Kaikissa pelimuodoissa on omat haasteensa, eikä Neluli ole välttämättä peruspeliä vaativampi, sillä arvauksiakin on kuuden sijaan kokonaiset yhdeksän kappaletta. Erilaisia pelimuotoja kannattaakin kokeilla avoimin mielin, vaikka pelitunteja ei olisi juuri kertynyt.

Pelistrategiat Sanulissa

Vaikka suurin osa pelaajista ei varmasti mietikään minkäänlaisia strategioita Sanulia pelatessaan, on tiettyjen pelityylien suosimisessa huomattavasti etua. Seuraavassa esittelemme muutaman keinon, joiden avulla voit maksimoida menestyksesi Sanulin parissa ja häikäistä ystäväsi taidollasi.

Unohda epätavalliset kirjaimet

Siinä, missä suomen kieli on täynnä sellaisia kirjaimia kuin A, E, I ja K, loistavat tietyt aakkoset poissaolollaan suomenkielisissä sanoissa. Jos olet joskus joutunut pohtimaan esimerkiksi C:llä, F:llä tai W:lla alkavia sanoja, tiedät varmasti mitä tarkoitan.

Sanulissa kannattaakin suosia sanoja, jotka sisältävät mahdollisimman paljon suomen kielessä yleisiä konsonantteja ja vokaaleja ja välttää sanoja, jotka sisältävät erikoisempia kirjaimia. Näin toimimalla selvität jo alkuvaiheessa, mitä vokaaleja sana pitää sisällään. Suomalaiset sanat ovat usein melko vokaalipainotteisia, joten sanassa voi olla helposti kolmekin vokaalia.

Mieti, mitkä kirjaimet voivat olla vierekkäin

Suomen kielen sanat ovat rakenteeltaan varsin samantyyppisiä, eivätkä tietyt aakkoset, kuten u ja y, yksinkertaisesti esiinny vierekkäin. Kun koet olevasi jumissa, pohdi, mikä kirjain jo oikein arvaamasi kirjaimen viereen todennäköisemmin sopisi.

Vierekkäisten kirjainten pohtiminen kannattaa erityisesti siinä vaiheessa, kun olet saanut selvitettyä suurimman osan kirjaimista. Sanulin ratkaisemisessa ei ole aikarajaa, joten varsinkin viimeisillä arvauskierroksilla asian pohtimiseen kannattaa uhrata hieman aikaa.

Käytä arvauksesi huolella

Jos olet katsonut Aladdin-elokuvan, tiedät varmasti, että lampun hengen tarjoamat kolme toivetta kannattaa miettiä läpi huolella. Myöskään Sanulissa ruudulle ei kannata räiskiä aivan mitä tahansa, vaan ensimmäisissä arvauksissa kannattaa hyödyntää edellä mainittuja sanoja, joissa on mahdollisimman paljon suosittuja, keskenään erilaisia kirjaimia.

Kun tiedät jo aikaisessa vaiheessa, onko sanassa esimerkiksi a, o tai i -kirjaimia, sinulla on enemmän kierroksia aikaa keksiä oikea sana ja voit keskittyä varsinaisen sanan arvailuun. Ensimmäiseksi ei siis kannata kirjoittaa esimerkiksi ”naama”, sillä sanassa on vain yksi vokaali, joka toistuu kolme kertaa.

Fuskaa hieman

Apuvälineiden hyödyntämisestä voi olla montaa mieltä, mutta tässä kohtaa on silti hyvä mainita, että sellainenkin on tarjolla Sanuli solver kertoo sinulle nopeasti ja helposti, minkälaisia sanoja kannattaa seuraavaksi kokeilla.

Solver on niin ikään selaimessa toimiva, helppokäyttöinen apuväline, johon voit syöttää jo vahvistetut kirjaimet ja niiden paikat sekä kirjaimet, joita sanassa joko on tai ei ole. Tämän perusteella Solver ehdottaa sinulle kriteerit täyttäviä sanoja. Solverin löydät täältä.

Oma Sanuli-kokemukseni

Itse olen pelannut Sanulia viitisen kertaa ja ensimmäiset pelit kuluivat helpon perustason pelin kanssa. Arvaukset osuivat maaliin vaihtelevasti, mutta keskimäärin vastaus löytyi noin neljännellä tai viidennellä arvauksella. Joukkoon mahtui niin helppoja perussanoja kuin hieman vaikeampiakin sanoja – kuten vaikkapa liota. Kaikki sanat eivät myöskään suinkaan olleet tavallisia arkikielen substantiiveja, vaan sanalistalta löytyi esimerkiksi ”lähin”.

Sanulin parissa viihtyi yllättävän pitkään, sillä yksittäisen pelin pelaaminen on nopeaa ja peli muistaa niin sanotut ketjut eli peräkkäiset oikein menneet Sanuli-sanat. Netin keskustelupalstoilla onkin toisinaan käynnissä kova vääntö siitä, kuka onnistuu samaan pisimmän Sanuli-ketjun.

Vaikka Sanulin parissa viihtyy hyvin myös yksin, on astetta hauskempaa pähkiä sanoja yhdessä kaverin kanssa. Esimerkiksi Päivän Sanulin parissa kisaillessa sanavarasto kehittyy kuin huomaamatta, mutta pelin parissa ei kuitenkaan tuhlaudu koko päivää. Peli sopii hyvin myös kollegoiden kanssa kahvitauon huviksi tai muuhun leikkimieliseen visailuun.

Yhteenveto

Suomalaisversio Wordlesta eli Sanuli sanapeli oli kehittävä ja kaikenikäisille sopiva ajanviete. Erilaisia asetuksia hyödyntämällä pelin vaikeustasoa ja monipuolisuutta saa säädettyä niin, että se sopii niin lapsille kuin aikuisille. Sanuli sanapeli on toki vaativa, joten aivan perheen pienimmille se ei välttämättä ole mielekästä ajanvietettä.

Vaikka Sanuli on periaatteessa erinomainen yksinpeli, soveltuu Sanuli mainiosti myös ajanvietepeliksi illanviettoon. Kuka onnistuu ratkaisemaan eniten sanoja esimerkiksi puolen tunnin aikana? Jos kyseessä on aikuisten illanvietto, voi halutessaan poimia mukaan myös rumat sanat, mutta lasten seurassa kannattaa pitäytyä nuhteettomissa merkeissä.